Håravfall män

Hårtransplantation Uppsala - håravfall

Om du lider av håravfall så är du inte ensam om det, och statistiken visar att det är betydligt fler män än kvinnor som lider av håravfall. De flesta som lider av håravfall upplever det som ett stort problem man dagligen blir påmind om. Vi ser otalig reklam och erbjudanden om kurer för att motverka håravfall de flesta av dem har väldigt liten eller ingen verkan alls.

Det finns många olika anledningar till håravfall inte minst arvsanlagen och stress. Det som sker är att hårsäckarna krymper och blir allt mer svaga till slut blir hårstråna så svaga att och faller av, hårsäcken klarar inte längre av att producera hår.

Androgen alopesi som betyder manligt håravfall är den vanligaste typen av håravfall hos män. Cirka 50 % av alla män lider av androgen alopesi men tidpunkten för håravfallet varierar helt beroende på klimat, gener, vardag, och andra omständigheter.

När det gäller kvinnor är det bara en bråkdel som drabbas av håravfall i åldrarna 20-30, men hela 30 % av alla kvinnor mellan 40-60 drabbas av håravfall.

Kvinnligt och manligt håravfall är skiljer sig åt väldigt mycket, manligt håravfall följer ett tydligt mönster och drabbar bara hårsäckar som växer på hjässan. Kvinnligt håravfall följer ett mer diffust mönster och kan drabba hårsäckar på hela huvudet.

Håravfall hos män är som tidigare nämn betydligt vanligare än hos kvinnor, att tappa hår redan vid 18-års ålder är inte alls ovanligt. Arvslaget för håravfall berör hela 25 % som är under 30 år och 50 % av alla män under 60. Det antas även att 95 % av alla kaukasiska män som lider av håravfall märker det redan under puberiteten. Män med ursprung från Afrika och Asien är underrepresenterade.

Vad händer under håravfall?

Det som händer är att hårlinjen i pannan drar sig sakta uppåt och det skapas tomma vikar vid tidningarna, det bildas en fläck på hjässan och växer till slut är hela ovansidan utan hår. När det gäller sidorna är det väldigt ovanligt att man tappar hår, håret är betydligt starkare där. Under håravfallet ser håret väldigt tunt och slitet ut detta eftersom hårsäckarna bara blir allt svagare och håret växer långsammare.

Vid en eventuell hårtransplantation placerar man hår från sidorna som inte orsakats av hormonet dihydrotestosteron på ovansidan. Hårstråna som är jämn och fint fördelade behåller sina tidigare egenskaper och växer vidare utan att påverkas av dihydrotestosteron.

Norwoodskalan (grader av manligt håravfall):

norwoodscale

Grad 1: Klienten har inte drabbats av någon större mängd håravfall. Hårtransplantation rekommenderas inte i det här fallet.

Grad 2: Mäns håravfall börjar ofta i tinningen. Detta kan pågå under flera år. När håravfallet når ett kritiskt skede är oftast hårtransplantation att rekommendera. Ca 1500-2000 hårsäckar.

Grad 3: I det här skedet har håravfall pågått några år. Hårtransplantation rekommenderas oftast. Ca 2000-2500 hårsäckar.

Grad 4: Håravfall vid tinningarna och på hjässan (och så kallade vikar) är typiska för denna grad. Här tar de flesta beslut att genomföra en hårtransplantation. Ca 3000-3500 hårsäckar.

Grad 5 & 6: Håravfallet har nu nått ett kritiskt skede vid både tinningar och på hjässan. Hårtransplantation är här ett mycket vanligt beslut. Ca 4000 hårsäckar.

Grad 7: I denna grad är många män aktuella för hårtransplantation. Men begränsningarna i givarområdet gör att endast hårlinjen kan åtgärdas och hjässan förblir något kal. Ca 4000-5000 hårsäckar.

Boka