FAQ – Hårtransplantation Uppsala

1. Varför är operationen billigare än i Sverige?

Personallönerna och skatterna är lägre i Istanbul och större konkurrens gör stora skillnader i pris. Dessutom har Hair Istanbul bra avtal med sjukhus, hotell och flygbolag.

2. Varför tar ni inte betalt per graft?

Hair Istanbul sätter ett paketpris så kunden kan planera ekonomin i Sverige utan överraskningar.. Vi på Hair Istanbul vill inte att kunden efter operationen ska ha betalat mer än han/hon har planerat för. Om man ser på priset per graft blir det väldigt mycket lägre än i Sverige så jämför gärna våra grafts priser med de i Sverige! Vi vet att kunderna kan bli oroliga efter operationen och du behöver inte ta med dig extrapengar för operationen.

3. Blir det transplanterade håret extra känsligt?

Nej, det transplanterade håret sitter lika säkert och är lika tåligt som de hår som sitter på baksidan av huvudet och kommer att växa livet ut. Däremot ditt vanliga håravfall kommer att fortsätta med åldern.

4. Hur många graft (hårsäckstransplantat) kan man transplantera på en gång?

Med Fue metoden; om kunden har tilräckligt mycket hår på hjässan (domänområden) kan vår läkare transplantera upp till 6000 graft (ca: 15000 hårstrån) på en gång och det tar ca:10 timmar. Antalet hårsäckar som behöver transplanteras beror på hur stort håravfallet och donorområdet. Som mest har vi haft kunder som har gjort 5700 graft vid ett tillfälle (mega session) och då har man använt 2 stycken operationsteam. I Sverige transplanterar man max 3200 graft på en gång eftersom de oftast bara har ett team.

5. Hur många hårstrån finns det i genomsnitt i varje graft/hårsäck?

Mellan 1-4 hårstrån finns i en graft. Majoriteten av hårsäckar är 1:or, 2:or och 3:or. Vi räknar genomsnitt 2,5 hårstrån per graft.

6. Hur kommer mitt nyinplanterade hår växa?

Håret växer från första dagen men du tappar håret som du har transplanterat efter tio dagar till tre månader. Efter tre månader börjar det riktiga håret att växa ut. Som tumregel kan du räkna med ungefär  60% vid 6 månader, 90% vid 9 månader och efter 12 månader kan man se slutresultat 100%. De transplanterade stråna fortsätter växa hela livet.

7. Får man träna/gym efter hårtransplantationen?

De första fyra veckorna bör du undvika bastu, simning, solarium och kampsporter.

8. Hur lång tid tar en hårtransplantation?

Behandlingen kan variera t.ex. en mega sesion kan ta mer än 10 timmar och två team sjuksköterskor utför den. En vanlig session tar ca. 6-8 timmar.

9. Behöver jag raka hjässan förre operationen?

Ja vi rekommenderar starkt att du rakar hjässan eftersom det är enklare att transplantera håret och det blir mer hygieniskt.Sjukhuspersonalen på plats tar hand om det på morgonen innan transplantationen.

10. Får man ta en anhörig eller vän, med sig till Istanbul?

Ja, vi har ett paket till dem som vill ha ta med sig en vän med sig till självkostnadspris. Flyg och hotel kostar 4900 kr för 3 dagar. Om ni vill stanna längre prata med oss.

11. Vilken operationsmetod vill flest kunder använda?

FUE metoden är mest populär i Europa och den metoden som vi rekommmenderar.

12. Får man ärr efter en hårtransplantation?

När huden läker sker det alltid genom bildning av ärrvävnad.

Vid FUT med det nya sättet att sluta vävnaden blir det en smal ärrlinje i hårbotten som ofta är osynlig eller mycket svår att upptäcka.

Men vid FUE bildas mycket små punktformiga ärr som i praktiken oftast är osynliga.

 

 

13. Kan man göra flera hårtransplantationer?

Ja det finns personer som har gjort 5 operationer som max.

Efter 12 månader får man transplantera en gång till om resultatet uteblivit. Innan 12 månader ha gått bör man inte göra någon ny transplantation då det tar 12 månader för det transplanterade håret att växa ut.

14. Kan man operera hår till andra ställen än huvudet, t.ex. ögonbryn, polisonger, skägg eller mustach?

Ja. Vi opererar både ögonbryn, polisonger, skägg och mustascher med utmärk resultat. Många kliniker gör inte detta men den kliniken vi samarbetar med har lång erfarenhet av BHT.

15. Kan man transplantera hår från andra delar av kroppen till skallen?

Vi har BHT (body Hair Transplant) behandlingar och vi har ganska bra kunskap för BHT.

16. Kan vem som helst göra en hårtransplantation?

En operation kan alltid innebära en risk om man har andra allvarliga sjukdomar. Eftersom detta är ett ingrepp som man gör endast för utseendets skull bör man vara fullt frisk. Vid vissa sjukdomstillstånd har vi möjlighet att operera under övervakning av narkosläkare.

 

17. När kan jag gå till frisören efter en hårtransplantation?

Som huvudregel kan sägas att när såren har läkt och sårskorporna är borta kan man gå till frisören och klippa med sax och efter ca 40-45 dagar kan man använda rakapparat. Man bör inte färga eller permanenta sitt hår de två första månaderna efter en operation.

18. Är det möjligt att genomföra en hårtransplantation som kvinna?

Enkelt sagt, ja! För kvinnor kan det vara stor psykisk belastning att mista håret i en ung ålder, vilket gör att hårtransplantation kan komma på tal, om mediciner inte har önskad effekt. Håravfall kan bero på en mängd olika faktorer och kvinnor tappar ofta håret på hjässan och deras håravfall är mer diffust. Kvinnor tappar inte sälla hår i samband med graviditet vilket ofta växer ut igen. Om du funderar på en hårtransplantation skickar vi dina uppgifter till en läkare i Turkiet för en medicinsk bedömning så att man kan se om en hårtransplantation är lösningen på problemet.

 

19. Vilken typ av bedövning använder man vid hårtransplantation?

Oftast används det lokalbedövning, men vissa patienter föredrar lite extra lugnande morfin så att de kan sova under operationen. Generellt är de flesta dock vakna under hela ingreppet.

20. När kan man börja arbeta efter en operation?

Du kan börja dagen efter operationen egentligen, men ansiktet kan vara lite svullet din och såren lite obekväma, vi rekommenderar vila några dagar efter operationen.

21. Bör jag tänka på något särskilt före operationen?

Normalt behöver Du inte förbereda dig på något speciellt sätt. Några saker bör man dock tänka på: dagen före operation skall du tvätta håret med ditt vanliga schampo och du bör inte komma till kliniken på fastande mage. Vidare om du medicinerar med blodförtunnande medicin bör Du upphöra med denna ca 1,5 vecka före operation efter att Du talat med behandlande läkare.

22. Vad ska jag undvika efter operationen?

Första veckan:

  • Undvik alkohol då du kommer få antibiotika.
  • Undvik tung träning och tunga fysiska aktiviteter. Absolut ingen fotboll eller kampsport där hårsäckarna kan förstöras. Promenader och korta cykelturer går bra.
  • Undvik bastu eller solarium

Första månaden:

  • Undvik tung fysisk ansträngning. Absolut inte fotboll och kampsport.
  • Undvik bastu och solarium.
  • Undvik bladrakning och hårtrimmer.
  • Du bör inte färga håret

Första tre månaderna:

  • undvik fotboll och kampsporter (anledningen är att undvika att huvudet ska träffas av föremål föremål)
  • Undvik bladrakning, permanentning och hårtrimmer. Du kan dock klippa håret med sax.
  • Du bör inte färga håret